Nyhedsbrev

Udvidet tilmelding

Det er ligesom med en god fest; Man forbereder sig grundigt og længe – især de sidste dage kan være hektiske - glæder sig til dagen oprinder, og når den endelig gør, er det en glædelig forløsning af hygge og sjov, grin og glade mennesker.

Næste dag vågner man med et saligt smil på læben og ny energi – indtil man kommer i tanke om den store opvask, der står i køkkenet og venter. Og var der ikke også en, der spildte rødvin på gulvtæppet?

Ja, som med alle gode fester er der også efter en god campingferie en rengøring, der skal tages. Vognen skal nemlig vinterklargøres. Og det er endnu vigtigere, hvis I ikke har planer om at tage på vintercamping, og vognen derfor skal stå ubrugt hele vintersæsonen. For en campingvogn holder bare længere, hvis den behandles ordentligt.

Men hvorledes gør man klar til at sætte vognen i hi? Nedenfor bringer vi en lille guide til vinterklargøring af familiens andet hjem.

Opbevaring

Det bedste sted at opbevare vognen er en kold garage eller hal med lidt gennemtræk, men den kan også stå under et halvtag.

Udluftning

Vognen skal luftes grundigt igennem et par gange om vinteren. Hvis den opbevares i det fri, er det særligt vigtigt og bør gøres cirka en gang om måneden. Brug ikke affugterposer – du risikerer blot, at de tiltrækker endnu mere fugt gennem ventilationsåbningerne, og at saltet i vinter1poserne går i forbindelse med metal i vognen, så der opstår korrison inde i vognen. Et godt råd er i øvrigt at få foretaget en fugttest hvert år. Det er en typisk skade, som ofte først opdages, når det er for sent.

Lad alle låger og skabsdøre inkl. køleskab og fryser stå på klem. Åbn også alle ventilationsåbninger og dæk åbningerne i bunden af med et net for at forhindre ubudne gæster, f.eks. mus.

Tømning af tanke

Tøm alle tanke, så de ikke frostsprænger. Rens ferskvandsbeholderen med et desinficerende middel, f.eks. Pure Tank eller Vandtank Rens, og lad derefter alle haner og bundpropper stå åbne. Der skal løbe cirka 5 liter vand ud, før ferskvandstanken er helt tom.

Demonter batterier

Demonter alle batterier i vognen, og opbevar dem på et tørt og varmt sted. Det er en god idé at smøre polerne ind i fedt.

Rengøring – udvendig og indvendig

Inden vognen stilles i hi, er det en god idé at vaske og vokse den. Det forlænger levetiden og gør forårsrengøringen lettere. Vask vognen udvendigt med Camo Clean eller anden alkalisk sæbe, og efterbehandl med voks. Glasfiber må dog ikke behandles med lakplejemiddel, da det kan blive mat. Vær desuden forsigtig ved sammenføjninger og lister. Derudover bør alle blanke dele smøres med et rustbeskyttelsesmiddel.

Indvendigt kan vognen vaskes med de samme midler, du benytter i hjemmet. Vær dog opmærksom på, at vinduerne kun må vaskes med rent vand og en blød svamp, samt at plastdele ikke må vaskes med noget, der indeholder opløsningsmiddel, da det kan gøre overfladen mat.

Hynder og madrasser bankes og støvsuges. Det bedste er at tage dem ind og opbevare dem et tørt og varmt sted. Men har man ikke opbevaringsplads i hjemmet, kan de også overvintre i vognen. Så skal de bare stilles på højkant, så de ikke bliver fugtige og jordslåede.

Rengør alle bevægelige chassisdele, og smør dem ind i fedt og olie. Gummilister sprayes med universalolie.

Rengør også strømpolerne, og smør dem ind i silikone.

Opklodsning og bremser

Det kan være en god idé at klodse vognen op, så dækkene ikke bliver kantede. Brug rigtige klodser eller bukke og ikke vognens støtteben, da de jo netop kun er til støtte for vognen. Dækkene behøver ikke at svæve. Bare trykket på dem er reduceret.

Husk desuden at slå håndbremsen fra. Ellers risikerer man, at den hænger til foråret eller simpelthen fryser fast. For at forhindre tyveri kan man i stedet montere en låseanordning på trækket. Dæk til sidst håndbremsen med et overtræk.

Nu skulle vognen være klar til at gå i hi. Husk dog at kigge til den et par gange i løbet af vinteren, og sørg for at lufte grundigt ud, gerne en gang om måneden.vinter2

  © PJ Caravan 2002 - 2016 | Webmaster:Result.dk